اجرای سند ملی بیماری های غیر واگیر با رویکرد خطر سنجی بیماری های مزمن

سمینار پیشگیری از آترواسکروزیس با تمرکز بر درمان پرفشاری و چربی خون جهت کادر بهداشت و درمان با  همکاری این معاونت  توسط مرکز تحقیقات پیشگیری از آترواسکلروز دانشگاه  و انجمن متخصصین داخلی خراسان رضوی برگزار گردید.

به گزارش وب دا، مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های مرکز بهداشت استان گفت:در حال حاضر بیماریهای قلبی عروقی اولین علت مرگ و میر در دنیا هستند که در کشور ما نیز همینطور است.

دکتر محمد جعفر صادقی افزود: نسبت بار بیماری ناشی از بیماری های قلبی عروقی حدود ۱۰درصد از کل بار بیماری ها محاسبه شده است. در کشور ما ابتدا بیشترین بار بیماری را حوادث و سپس بیماری های روانی دارد که متاسفانه روز به روز در حال گسترش است.

وی گفت:حدود ۸۰درصد بار بیماری های قلبی عروقی ناشی از بیماری های ایسکمی قلبی و بیماریهای عروقی مغز است و اگر سال های از دست رفته عمر را بررسی کنیم حدود ۲۴درصد از کل سال های از دست رفته مربوط به بیماری های قلبی عروقی می باشد و بیش از دو سوم سال های از دست رفته عمر به دلیل بیماری های قلبی عروقی ناشی از بروز سکته های قلبی و مغزی است.

وی کمبود فعالیت فیزیکی در کشور و حتی در سطح دنیا، مصرف دخانیات، اضافه وزن و چاقی، فشار خون بالا و کلسترول بالا را از جمله عوامل خطر و مستعد کننده  افزایش بار بیماری های قلبی عروقی برشمرد.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: براساس آمار، کلسترول بالا نقش مهمی در افزایش بار بیماری های قلبی عروقی دارد و سازمان جهانی بهداشت تغییر در شیوه زندگی، مصرف غذای مناسب، افزایش فعالیت فیزیکی، کنترل اضافه وزن و چاقی، عدم مصرف دخانیات را جهت کنترل این بیماری توصیه می کند.

دکتر صادقی خاطر نشان کرد : WHO سه موج را در دنیا مطرح می کند که سلامتی را به نوعی تحت تاثیر خود قرار داده اند. موج اول میکروب ها که باعث مرگ زیادی در دنیا شده اند، موج دوم حضور صنایع دارویی که کمک شایانی به درمان بیماری ها نموده اند و موج سوم که مربوط به عوامل موثر بر سلامت یا شیوه زندگی و رفتارهای ما می باشد.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه گفت : در همین راستا سند ملی غیرواگیر در کشور به تصویب رسید و برنامه ایراپن در ۴ شهر به صورت پایلوت اجرا گردید که در مرحله اول به بحث خطرسنجی بیماری های قلبی عروقی پرداخت.

وی خطرسنجی ده ساله حوادث کشنده و غیر کشده قلبی عروقی، تشخیص زودرس سرطان روده بزرگ، پستان و دهانه رحم، مراقبت بیماریهای ریوی، اقدامات پیشگیرانه و کنترلی عوامل خطر و دخانیات، کم تحرکی، تغذیه نامناسب و مصرف الکل را از اجزاء مهم این برنامه عنوان نمود.

دکتر صادقی گفت : از ۳۸۰ هزار مرگ ثبت شده در سال ۱۳۹۰، ۹۳ هزار نفر بدلیل سکته قلبی و ۴۳ هزار نفر بدلیل سکته مغزی، ۳۱ هزار نفر بدلیل حوادث و سوانح و ۳۰ هزار نفر بدلیل سرطان جان خود را از دست داده اند.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه اهداف بیماریهای غیرواگیر برای جمعیت ایران را مشابه با اهداف سازمان جهانی بهداشت عنوان نمود.

وی ۲۵درصد کاهش در خطر مرگ زودرس ناشی از بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، دیابت، بیماریهای مزمن ریوی، حداقل ۱۰درصد کاهش نسبی در مصرف الکل، ۳۰درصد کاهش نسبی در متوسط مصرف نمک در جامعه، ۲۰درصد کاهش نسبی در شیوع مصرف دخانیات در افراد بالاتر از ۱۵ سال، ۲۵درصد کاهش نسبی در شیوع فشار خون بالا، ثابت نگهداشتن میزان بیماری دیابت و چاقی، ۸۰درصد دسترسی به تکنولوژی ها و داروهای اساسی قابل فراهمی شامل داروهای ژنریک مورد نیاز برای درمان بیماری های غیرواگیر در بخش های خصوصی و دولتی را از جمله اهداف مشابه با WHO برشمرد.

دکتر صادقی ارتقاء سطح علمی پزشکان در زمینه آترواسکلروز، پرفشاری خون و چربی خون بالا، تشخیص صحیح افراد مبتلا به فشار خون بالا و درمان مناسب آنها، انجام خطرسنجی سکته های قلبی در سال ۹۶ مطابق با نظام نوین سلامت جهت پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی عروقی، جلب حمایت اساتید، برقراری ارجاع به سطح ۲ تخصصی در زمینه پرفشاری خون و بیماری های قلبی عروقی را از جمله انتظارات این معاونت برشمرد.

شایان ذکر است در این سمینار دو پانل ( افزایش چربی خون و نقش آن در بیماری های قلبی عروقی و درمان و مدیریت پرفشاری خون) با حضور متخصصین و اعضای هیأت علمی برگزار گردید.